Artificial Intelligence en design

Hallo AI bot, kun jij een logo maken?

Steeds meer beroepen worden door technologie overgenomen. Je ziet bijvoorbeeld al restaurants waar een robot naar je toe komt rijden om de bestelling bij je te brengen. De één vindt het te snel gaan en eng, de ander vindt het mega cool. Zelf vind ik het mega cool…

Binnen mijn werk bij In Summa zijn Artificial Intelligence en machine learning onderwerpen waar we onszelf steeds meer op gaan focussen. Ik ben, zoals ze dat mooi zeggen, met mijn neus in de boter gevallen want hierdoor mag ik mezelf er op verschillende manieren in verdiepen.

Als ik kijk vanuit mijn persoonlijke interesse in technologie en design zie ik een ontwikkeling verschijnen. Waarbij we begonnen met grotschilderingen, zijn we ondertussen vooral digitaal aan het ontwerpen. Een ding is in al die tijd hetzelfde gebleven en dat is dat de ontwerper zijn eigen creativiteit inzet om iets te maken. Maar, zal dit in de toekomst ook nog zo zijn met de ontwikkelingen omtrent Artificial Intelligence?


Artificial Intelligence

Zonder heel technisch te worden, een kleine toelichting van Artificial Intelligence afgekort AI en in het Nederlands vertaald; kunstmatige intelligentie. Eigenlijk is Artificial Intelligence een verzamelnaam. Onder deze parapluterm vallen namelijk alle applicaties die het mogelijk maken om taken uit te voeren, waar voorheen menselijke input nodig was. Denk hierbij aan een potje dammen, maar dus ook het maken van een logo.


Hoe werkt dit?

Wanneer je een Artificial Intelligence bot vraagt om een ontwerp te maken met bepaalde steekwoorden, krijg je heel veel verschillende afbeeldingen te zien. Deze bot zal van ieder steekwoord dat jij geeft heel snel op zoek gaan naar beelden die daarmee te maken hebben, linken leggen en er zelf een afbeelding van maken. Iedere afbeelding wordt hierdoor uniek.

Wat je kunt vragen is; maak een logo met blauw, groen, ronde vormen, aansluitend op je kernwaarden en de naam van je bedrijf. Op deze manier krijg je heel veel input voor een logo.


Dan is een designer toch niet meer nodig?

Een ober is ook niet meer nodig als we het voorbeeld van de robot die serveert er nog eens bij pakken. De toekomst is onvoorspelbaar en de veranderingen gaan vliegensvlug. De beelden die de bot maakt, zijn momenteel niets meer dan beelden. Als het zich verder zal ontwikkelen zou een AI bot in de toekomst wellicht een complete huisstijl uit kunnen werken. Het gaat er dus niet zozeer om of het nodig is, maar waar behoefte aan is.

Ik zie Artificial Intelligence momenteel niet als een concurrent of een vervanger, maar zeker wel als een versterker! Dit soort technologische ontwikkelingen vind ik heel interessant en daar wil ik dan ook zeker wat mee doen. Persoonlijk denk ik dat een ontwerper er een heleboel nieuwe ideeën uit kan halen en dat het een versterker van onze eigen creativiteit kan zijn.

Wanneer je een idee hebt, ga je er toch ook nog even met iemand over sparren? Als je helemaal vastloopt met het ontwerpen, kun je nu eens kijken hoe een AI bot dit zou uitwerken.


AI vs me

Momenteel is het mogelijk om gebruik te maken van de AI bot die Midjourney online heeft gezet. Midjourney is beschikbaar via Discord en je kunt hierbij aan een AI bot vragen om iets voor je te ontwerpen. Het zit nog in de beta fase en er wordt gevraagd om zo veel mogelijk gebruik te maken van de robot, zodat het zelf kan gaan leren. Deze AI bot is tijdelijk beschikbaar en daar heb ik natuurlijk gebruik van gemaakt.

Zelf heb ik een paar steekwoorden opgeschreven en ben ik gaan ontwerpen. Precies dezelfde steekwoorden heb ik ingevoerd bij Midjourney om te kijken waar de bot mee zou komen.

Mijn steekwoorden waren; een logo voor een ziekenhuis met de kleuren groen en rood. Hieronder zie als eerst het hart, de versie die ik heb ontworpen en daarna de logo’s van de AI bot. Interessant toch?

 

   


P.S. Ik gaf mezelf een tijdslimiet van 5 minuten. De AI bot deed dit in 1 minuut…Gaat dit mijn aanpak veranderen?

Nóg niet. Ik ben mezelf ervan bewust dat je dit soort ontwikkelen niet tegen kunt gaan en vind daarom ook dat je het niet uit moet sluiten. Ik houd dit goed in de gaten en zal gaan zien wat het gaat doen. 

Voor nu blijven de ontwerpen en ideeën gewoon nog voortkomen uit mijn eigen creativiteit! Om het beste te creëren heb ik momenteel nog wel wat meer nodig dan een paar steekwoorden ;). 

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Laat hieronder je vraag achter en ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen!

Gepubliceerd op 24-08-2022

Meer informatie?

Neem dan direct contact op.

Artificial intelligence en design